duminică, 12 octombrie 2008

Saptamana Modei la Paris
Luna aceasta, podiumurile mapamondului au găzduit spectacole de modă pret-a-porter, unde luxul extravaganta şi avangarda au fost materializate prin ţinute unice, ce dau startul noilor tendinte primavara-vara 2009. La Paris, eleganta a fost sărbătorită printr-un ritual decadent de texturi opulente, croieli tehnice şi detalii ultra-pretioase.
Casa Dior isi etaleaza tinutele in prima zi a saptamanii modei, colectia fiind marcata de parfumul anilor '80, corsete, picioare in lycra,busturi conice si tinute burlesti.
Intr-o cromatica neutra, si o abordare de texturi rafinate, colectia a reprezentat, per ansamblu o demonstratie de echilibrare a tendintelor, departe de teribilismul ce l-a consacrat pe designer. Este un recital pret-a-porter foarte chic, marcand inceputul maturitatii artistice a copilului teribil al fashionului-John Galliano.
Show-ul lui Jean Paul-Gaultier a fost deschis de o trupa de dansatori, printre care s-a numarat si Coco Rocha, defiland apoi ca first face intr-o tinuta fuchsia.
Dupa o scurta repriza de costume, prezentarea a capatat o pronuntata alura showgirl: motive amazoniene, rigiditate,sexualitate exacerbata,tinute de boudoir,transparente conspirative,toate intr-o paleta cromatica extrem de calda, neutra,minerala.Modelele si-au acoperit capul, pentru ca nimic sa nu distraga atentia de la discursul fashion.
Show-ul a fost o incercare de redefinire a limitelor dintre interior si exterior, dintre ascuns si expus, intr-un formalism perfect.
Giambattista Vali isi incepe prezentarea cu o tinuta austera,o tunica cu talie inalta si pantaloni minimalisti, si o incheie cu trene arogante din tull."Este Metamorfoza! Este o adevarata sansa a crea pentru aceste timpuri !", declara artistul.
Colectia s-a remarcat prin volume couture, si o iremediabila iubire de forme feminine, delicate.Romantic incurabil, Giambattista aduce in prim-plan o linie sofisticata, cu motive florale, evocand Parisul primavara
In colectia lui Yves-Saint-Laurent s-a simtit o tensiune nedefinita, in care perfectiunea insasi pare a anticipa ceva....Stefano Pilati, director de creatie a declarat: "Am avut chef de simplicitate extrema..Dar trebuie sa fie feminina si putin indrazneata. "Austeritatea cu influente japoneze, este asociata unei extravagante de forme si texturi,colectia fiind un mix orientalist-modernist, cu kimonouri reinterpretate si pantaloni pescaresti.
In ciuda extravagantelor, si a registrului stilistic flamboaiant, Pilatti a demonstrat ca este capabil de o oferi o tinuta si unei doamne parizience apartinand scolii clasice, venita sa ceara o tinuta YSL..
La Chloe, s-a redefinit perfect stilul It Girl.. spontana, sexy , melanjul perfect intre ingenua si femme fatale, cu o usoara tusa de materialista.Chloe ramane clasica pentru actiunile ei de a "de-complica o tinuta tinereasca"...iar rezultatul este de fiecare data interesant. Chloe este un brand pret-a porter foarte tineresc,iar finisajele efervescente,culorile neutre si siluetele tineresti, au marcat intreaga colectie.O usoara tusa glamour a condimentat sfarsitul prezentarii, echilibrand un ansamlu agreabil al unei prezentarii reusite.
Pentru Elie Saab, glamourul Hollywoodian este apanajul creatiei. In aceasta prezentare,creatorul a pastrat aceeasi linie de inspiratie care l-a consacrat, colectia purtand insa stigmatul unui posibil esec..proportii distorsionate,linii incerte,o paleta cromatica tare asociata unor elemente ce par incompatibile, elemente glamour,grafisme si mozaicuri, au facut recitalul unei colectii nesigure, semn al unei cotituri in viata artistica a creatorului.
Colectia lui Galliano este o viziune supradimensionata, intr-o maniera de desen animat,a apogeului regentei - era Napoleoniana.Elementele rigide se amesteca cu transparente ostentative,drapaje feminine, si tinute lejere, intr-o cromatica variata.Creatiile lui Galliano par a deveni accesibile, umane, tinutele de zi au o tusa de glamour militaresc, iar rochiile impodobite de drapaje, si fustele cu motivde florale sunt inspirate de Regina Mama si desavarsesc un recital stilistic ce ar putea marca o era de maturitate a acestui geniu si totodata copil teribil al modei.
Pe fundalul podiumului lui Alexander McQueen, a rulat un video ecologist, intreaga colectie fiind dedicata delicatetii primordiale, puritatii si romantismului.Sensibilitatea couture a fost materializata prin rochii cocoon si
tinute delicate, ingenue,cu imprimeuri rafinate, derivate dintr-un animal print, intr-o perfecta armonie cu natura.Cromatica a fost telurica,minerala, iar la sfarsit, momentul artistic a fost condimentat de tinute future din piele.
Coco Chanel spunea candva: Moda adevarata este cea care coboara in strada .. Karl Lagerfield a decis, pentru aceasta prezentare sa coboare moda in strada, la propriu..In jurul Grand Palais, Karl a etalat colectiile sale pret-a porter in fata a mii de oameni, demonstrand cum tinute ultra-structurate, de o extravaganta couture, se preteaza unei defilari in strada, si vietii de zi cu zi.
Increderea suprema, si maturitatea casei au permis o prezentare ce a rupt frontierele conventionalului.Lagerfield a declarat ca intreaga colectie a fost un portret al lui Gray, pictat de Marie Laurecin, pentru Coco Chanel, in anii 20.
Colectia in sine este o actiune multifatetata pe podium,o calatorie incarcata de substraturi alusive si siluete prelungi.
Elementul ce leaga intreaga colectie, este reprezentat de dresuri, ce duc cu gandul la legendara Coco,inventatoarea lungimii perfecte a fustei, declarand ca o femeie nu trebuie sa isi arate niciodata genunchii.Discursul stilistic a fost o asumare a unei istorii bogate a casei: negrul, albul sunt abordate ca motive de o geometrie pura,imprimeurile florale, fustele creion,bolerourile si taioarele, in contextul texturilor din tweed si jerseu alcatuiesc un recital unic al frumusetii
Intr-o adevarata dialectica a fomelor, pe podium s-a redemonstrat teoria clasica a proportiilor.
Detalii subversive, motive baroce, tinute decadente,totul este inchis intr-o aura Chanel, a perfectiunii.
Tinutele de seara si de cocktail au fost marcate de taieturi scurte, si imprimeuri florale, in prim-plan aflandu-se o proportionare perfecta, potrivita unei Maria Antoaneta, dar si unei Madame Sarkozy.
Un motiv al prezentarii a fost Funda, intotdeauna neagra, elementul cheie al chicului frantuzesc jucand rolul inchizitor de constrangere a echilibrului stilistic.
Tinute de o opulenta baroca, piese de o senzualitate eterica si efervescenta victoriana a volanelor, sunt elemente ce au desavarsit o colectie opulenta, tributara perfectiunii in stil a unei Case legendare.

Niciun comentariu: